Ordningsföreskrifter
Som bostadsrättsinnehavare ska du
- Vara aktsam och vårda föreningens egendom
- Kontrollera att ytterdörrar går i lås och lämna aldrig dörrar till vind och källare olåsta
- Vara sparsam med vattenförbrukningen — droppande kranar ska omgående lagas
- Se till att lägenheten inte nedkyls så att skada uppstår i huset
- Undvika hög musik, störande vattentappning, ombyggnationer eller annat som kan vara störande för dina grannar efter 23.00 och före 06.00
- Inte skaka eller piska mattor på annan plats än på piskaltan
- Inte hänga balkonglådor utanför balkongräcket, inte heller ha blommor och andra växter som kan orsaka olägenhet för dina grannar eller i övrigt använda balkongen på ett sätt som kan störa kringboende
- Inte förvara möbler, dörrar eller andra tillhörigheter i trapphus, entréer, vind och källaringångar eller i övriga gemensamma utrymmen
- Förpacka/knyta soppåsarna ordentligt innan de läggs i sopkärlen utanför respektive port. Inga soppåsar får ställas utanför lägenhetsdörren eller i trapphuset.
Grannsämja & Störningar
Ett flerfamiljshus är ett litet samhälle, där man måste respektera övriga boendes möjlighet att vistas, koppla av och sova i sina lägenheter utan att bli störda av hög musik, buller eller annat oväsen.
I hyreslagens mening är störningar i boendet sådana störningar som kan vara skadliga för de boendes hälsa eller annars försämra deras bostadsmiljö. Reglerna om detta finns i § 25 hyreslagen.
Det är naturligt att människor i ett bostadsområde tar hänsyn till varandra och är rädda om sin omgivning. För de flesta innebär det att respektera självskrivna regler, baserade på omdöme och sunt förnuft. Trots våra ambitioner att uppträda hänsynsfullt uppstår ibland situationer som bildar grogrund för irritation och onödiga konflikter.
Bostadsinnehavaren är naturligtvis ansvarig för störningar han själv förorsakat. Dessutom är han ansvarig för störningar som har förorsakats av personer som hör till hans hushåll eller är hans gäster. Ansvaret omfattar också personer som han inrymt i lägenheten (inneboende) eller som där utför ett arbete på hans uppdrag.
Att grannar stör beror oftast på deras obetänksamhet och vanligtvis rättar de sig efter en tillsägelse. Om du blir störd bör du i första hand själv tala med den som stört. Men om inte det hjälper, kan du vända dig till någon i styrelsen. Är störningarna återkommande och av allvarligare art vill vi att du gör din anmälan skriftligt.
Det finns störningar som måste accepteras enligt hyreslagens bestämmelser om man bor i flerfamiljshus. Lekande barn i en lägenhet är ett exempel på sådana störningar som måste accepteras. Detta även om barnleken stör sömnen för en granne som på grund av nattarbete behöver sova på dagen.
Ditt golv är dina grannars tak!
Ska du ha fest? Informera dina grannar i god tid. Då är det lättare att ha överseende med skratt och musik. Nästa gång är det kanske grannens tur att ha fest.